
Leefstijlcoaching. Wat is dat eigenlijk?
Een leefstijlcoach is iemand die je helpt om lekkerder in je vel te zitten en om fitter te zijn. We gaan niet samen sporten. Maar we nemen jouw leven onder de loep en kijken waar er knelpunten zitten. Wat kan en wil jij gaan doen om fitter te worden? Hoe pak je dat aan? En hoe doe je het zodat het niet een kwestie van volhouden wordt, maar echte duurzame verandering die past bij jouw leven.
Achter zo'n term als "fitter zijn" zit vaak een grotere wens. Zoals een vader die lekker met zijn kinderen wil kunnen stoeien maar dat nu bijna niet meer kan omdat zijn lijf hem in de weg zit. Een meisje wat zo onzeker is door haar overgewicht dat ze elke dag kleren aantrekt waarin ze zichzelf kan verstoppen en eindelijk ergens over de drempel wil kunnen stappen in leuke kleding waar ze zich lekker in voelt en waarin ze gezien mag worden. Een vrouw die zo energie- en futloos is dat ze niet meer kan genieten van de aanwezigheid van haar kleinkinderen, terwijl ze er altijd van heeft gedroomd om oma te worden en het liefst de hele dag met ze zou willen spelen.
​
Het is natuurlijk niet altijd gezegd dat een andere leefstijl al deze wensen per definitie in vervulling laat gaan. Maar het is een feit dat gezond eten, regelmatig bewegen, goede slaap en een fijne balans tussen stress en ontspanning helpt om alle processen die zich in je lijf afspelen goed te laten verlopen. En een lijf waarin alle processen goed verlopen is meestal een lijf wat zich lekker voelt.
Een ander feit is dat overgewicht een poortziekte is. Door overgewicht staan de poorten voor andere ziektes wijd open. Je hebt meer kans op diabetes, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Dit leidt weer tot een grotere kans op een hartinfarct of een beroerte. Ook is er een verhoogde kans op sommige vormen van kanker, depressie, angststoornissen of vruchtbaarheidsproblemen. Allemaal dingen die geen mens wilt. Dus, als je die poortjes dicht(er) zou kunnen zetten, zou iedereen dat meteen doen. Toch?
​
Nee, helaas. Zo simpel is het niet. De redenen hiervoor zijn divers.
1: De processen in het lijf zijn verstoord. Door slaapgebrek maak je bijvoorbeeld meer hongerhormonen aan. Logisch, want je lijf wil meer (snelle) energie, maar een langdurig slaapgebrek kan zo voor veel extra kilo's zorgen. Het kan ook gebeuren dat je van het ene hormoon te weinig aanmaakt en van een ander hormoon te veel. Daardoor kan een verstoord honger- en verzadigingsgevoel ontstaan. En kilo's eraf krijgen met heel veel honger en bijna geen gevoel van verzadiging? Dat is bijna niet te doen. Ook kan een lichaam door veel lijnen in een soort spaarstand komen waardoor al het eten wat er binnenkomt meteen als (vet)voorraadje wordt opgeslagen. Ook zie je dat veel lijnen de relatie met eten verstoort. Je komt in een cirkeltje: je pakt jezelf bij elkaar, bent streng voor jezelf, gaat het nu echt doen, je gaat aan de lijn, of op een dieet. De kilo's gaan eraf. Maar er is geen mens die een dieet een leven lang volhoudt. Dus op een gegeven moment zakt het wat af. De kilo's komen er weer bij. Je wordt boos en gefrustreerd. En op een gegeven moment denk je "LAAT OOK MAAR!" en laat je alles los wat je van jezelf niet mocht en zitten er nog meer kilo's aan dan voordat je met dit plan begon. Super frustrerend. En heel verdrietig. Want je hebt heel hard gewerkt en het tegenovergestelde bereikt.
2: Wij mensen hebben nou eenmaal een voorliefde voor vet en suikerrijk voedsel. Vet geeft veel energie en suikers geven snelle energie. Onze voorouders moesten jagen en verzamelen om te kunnen eten en er waren periodes van schaarste. Diegene met een reserve voorraadje energie in de vorm van vet, die had de grootste kans om schaarste te overleven. En daar stammen wij nu vanaf. Tegenwoordig kennen we eigenlijk geen schaarste meer. Sterker nog, eten is 24 uur per dag beschikbaar en er achteraan rennen hoeft allang niet meer. En toch denkt ons lijf nog steeds: "Kom maar op met dat extraatje, ik sla het op als reserve, want je weet maar nooit!"
3: Gezonder gaan leven vergt vaak een verandering van je gedrag. Echte gedragsverandering is moeilijk. Er zijn zoveel dingen die we al jaren zo doen. Vaak onbewust. Het bewustzijn trainen om op te merken hoe we dingen doen en dat vervolgens veranderen, dat kan oncomfortabel zijn, het vergt bewustzijn en kost energie. Door jezelf te observeren leer je veel over je eigen gedrag en vind je aanknopingspunten voor ander gedrag. Wat daarbij ook belangrijk is, is om kleine doelen te stellen. Als je te grote doelen stelt dan ontstaat er stress (bewust of onbewust) en dat werkt je verbranding tegen. Dus, we maken kleine stapjes en vieren succesjes!
Kennismaken? Bel of mail:
0226 34 47 11
Oester 26, 1723 HW Noord-Scharwoude, Nederland